Blog výživového specialisty

Cvičení doma, které opravdu přemůže vaši lenost!!

Cvičení doma, které opravdu přemůže vaši lenost!!

Mnoho z nás nemá zájem vyrážet za sportem a nejraději by cvičili doma. Všechno má svá pro a proti. Doma zase máte milion důvodů, proč zrovna dnes cvičit nemůžete. Vždy se něco vymyslí:)

Většina domácího cvičení je nudná a nechce se nám do něj. Cvičit na podložce, s činkou?? Někdo zkouší podle nějakého videa, ale vetšinou to dříve nebo později zabalíme.

Takže zde je moje zkušenost, co dělám, abych se hýbala.

Čti více
Proč jíst dýně?

Proč jíst dýně?

Začala sezóna a dopřávám si ji opravdu hojně. Nejčastěji pečenou, jako příloha, pyré s máslem, nebo dýňovou polévku. Příprava je jednoduchá, nemusí se loupat. Výborně zasytí a zejména je pro naše zdraví velmi prospěšná. Dýni Hokaido připravuji i několikrát týdně.

Pro mne je důležité, že ve 100g je jen 8,8 g sacharidů.

Je velmi bohatá na vitamíny a minerální látky. Nejvíce jsou zastoupeny : vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

Takže zařadit do jídelníčku:)

Čti více
Spoléháte se jen na lékaře? Chyba!

Spoléháte se jen na lékaře? Chyba!

Lékaři se velmi snaží nám pomoci.

K lékaři jde převážná většina z nás až v okamžiku, kdy nás něco trápí. To je v pořádku. Ale mějme na paměti jednu věc. Když se o tělo nebudeme starat, opravdu bude důvod zajít k lékaři, který zdravotní stav již jen zastabilizuje. Léky na vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol nebo cukrovku neuzdravují, jen zpomalí důsledky. Lékař většinou doporučí změnu životního stylu, protože léky jsou jen podpůrný mechanismus.

Mnoho z nás neví, jak se stravovat. Určitá část populace se snaží jíst jak nejlépe umí, ale dělá to správně? Většina z nás na stravování nedbá vůbec a spoléhá se jen na lékaře. Proč to není dobře?

Čti více
Jak bojovat proti únavě - základní postoj!

Jak bojovat proti únavě - základní postoj!

Za příčiny permanentní únavy, se nejčastěji považuje stres a málo času na odpočinek. Často se ale opomíjí fakt, že únava je mnohdy zapříčiněna nesprávným stravováním. Typický český jídelníček se skládá z přemíry bílého pečiva, tučného masa, sladkostí, kávy a potravin, které obsahují zbytečná aditiva zatěžující trávicí trakt. Naopak v jídelníčku chybí dostatek vlákniny, ovoce a zeleniny. Zkuste omezit přísun bílého pečiva, nahraďte jej třeba žitným nebo rýžovým. Ke každému jídlu přidejte zeleninu, enzymy v nich pomáhají trávení atělo získá vitamíny a minerály. Dbejte na dodržování pitného režimu, dopřejte si chvilku odpočinku, věnujte se sportu, který vás baví a naplňuje.

Já nejdu cestou klasického stravování, protože bez pohybu, na který mnoho lidí nemá čas tělo nemá čas hubnou a je to začarovaný kruh. Jde to i jinak, byď pohyb mít nebudete - a to s omezením sacharidů ve stravě. Tělu neuvěřitelně ulevíte, budete mít stabilní energii, nebudete mít hlad a tělo bude mít čas trávit vlastní tuk. Je ale třeba vědět jak na to:)

Tip na závěr..

Prakticky každý člověk tím, jak se nevhodně stravuje a žije ve stresu nemá dostatek hořčíku. Bohužel lékaři netestují hladinu hořčíku v krvi zcela běžně, je vhodné si o to říci a zejména hořčík doplňovat. Velmi kvalitní a levný je hořčík Magnesii lactici, který se dá pořídit v běžné lékárně za cca 100 Kč a je ve výborné, tělu dostupné formě laktátu.

Čti více
Zvolili jste cestu hubnutí ketodietou?

Zvolili jste cestu hubnutí ketodietou?

Rady výživového poradce jak po skončení diety nenabrat kila zpět.

Je to rychlé řešení, jak se zbavit kil, což většinu lidí zláká. Mnoho lidí z mého okolí ji nasazuje každý rok pravidelně, většinou touto dobou. Bohužel opět kila naberou, protože neumí jinak jíst a opět v lednu nakupují koktejly.

Čti více
Sami sobě si vědomě ubližujeme

Sami sobě si vědomě ubližujeme

Žijeme ve světě blahobytu, jídla máme dostatek a i když vidíme, jak roste nám bříško, neděláme si z toho až tak těžkou hlavu. Stále spoléháme na naše zdravotnictví, že nám pomůže. Ale je to správný přístup?

Je těžké si odpírat vymoženosti dnešní doby, ale opravdu platí “něco za něco”. Když se podíváte kolem sebe na naše děti, mnoho z nich je obézních a většina se již bohužel obezity v dospělosti nezbaví.

Čti více
Častá bolest hlavy, problémy s krční páteří - co jsem zjistila?

Častá bolest hlavy, problémy s krční páteří - co jsem zjistila?

Problémy s krční páteří má obrovské množství lidí. Migrény, špatná hybnost, únava. I já sama jsem s tím měla velké potíže.Pokud opravdu nejde o neurologický problém, což je velmi ojedinělé, tak zlobí s největší pravděpodobností krční páteř. Jak to obvykle chodí, když zajdete k neurologovi? Pošle vás na nejrůznější vyšetření, výsledky bývají většinou v pořádku. Pak vám předepíše léky. Tím to končí.

Čti více
Tip na dárek pod stromeček pro každého!

Tip na dárek pod stromeček pro každého!

Již roky si nedovedu představit, že bych na ruce neměla fitness náramek.

Jak se donutit něco dělat? Každý ví, že sezení není zdravé a nejlepším pohybem vůbec je chůze. Deně bychom měli nachodit alespoň 10 tisíc kroků. Mnoho z nás má sedavé zaměstnání a také se nám jednoduše nechce nic dělat. Samozřejmě je pohodlnější nedělat nic, ale jak zní moje moto - NĚCO ZA NĚCO.

Čti více
Jak sladit téměř bez kalorií a nejíst chemii?

Jak sladit téměř bez kalorií a nejíst chemii?

Našla jsem na trhu sladidlo, které není uměle vyrobeno, má výbornou chuť a nemá ocásek jako stevie.

Vyzkoušejte čekankový siru, extrakt z čekankového kořene obsahuje 91% čekanky a má 71 % vlákniny. Je pro tělo nevstřebatelný, a proto nezvyšuje hladinu cukru v těle. Je ideální pro diabetiky. Chuť Vás překvapí, používám jej do jogurtů, k pečení a pokud mne honí chuť na sladké, malá lžička vše vyřeší. Kupujte Čekankový sirup originál, jsou na trhu i další varianty, které obsahují čekanky málo a již nedávají smysl. Píší o tomto sirupu, že je to sladidlo nové generace a s tímto tvrzením souhlasím. Zatím jsem nic lepšího nenašla.

Čti více
Neuvěříte, že v tom není mouka, cukr ani tuk a přitom chutná neskutečně dobře!!

Neuvěříte, že v tom není mouka, cukr ani tuk a přitom chutná neskutečně dobře!!

Tento pokrm jsem testovala na mnoha mým návštěvách:) Dávno již nepeču to, co nejím, ale dostávají to, co připravuji pro naši rodinu a chutná!! Neobsahuje sacharidy, ale velké množství bílkovin.

Běžná buchta, ať již nahradíte mouku zdravou moukou a cukru uberete, stejně obsahuje v základu mouku, cukr, tuk. Dá se na mnoho způsobů připravit dezert, který já snídám, či svačím a nepoznáte, že to není kalorické.

Čti více

Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová