Blog výživového specialisty

Zdravější verze palačinek pro děti

Zdravější verze palačinek pro děti

Palačinky děti mají rády. Můžeme jim je připravit zdravější. Chutnat budou stejně jen tělu nebudou ubližovat, ale prospívat.

Klasické palačinky z bílé mouky smažené na rostlinném oleji nejsou zcela zdravou variantou. Bílá mouka má 40x více lepku nežli původní odrůdy obilovin. Já připravuji palačinky z hladké CELOZRNNÉ ŠPALDOVÉ mouky. Dá se koupit za výbornou cenu i v Lídlu. Mléko používám bezlakótozové, domácí vejce (opravdu se vyplatí si je zajistit). Palačinky smažím na kokosovém oleji, nebo olivovém oleji z pokrutin. A výživné jídlo je na světě.

Kalorií má ale stejně jako klasická palačinka. To platí u mnoha "zdravých jídel", nejde je jíst bez rozmyslu. Celozrnná špaldová mouka se v těle chová jinak než bílá. Špalda je původní druh pšenice, není tak šlechtěná a tím, že je celozrnná, není zbavená minerálů a vlákniny. Cukr se z ní do těla uvolňuje postupně, a to je důležité.

Jedna palačinka na svačinu je výborná volba.

Čti více
Snídat, či nesnídat?

Snídat, či nesnídat?

Já jsem rozhodně pro snídani. A to z jednoho prostého důvodu.
Vaše tělo by mělo přijmout během dne poměrně dost kalorií v jídle.
Když vynecháte snídani a mnohdy i svačinu, jak pak chcete dohnat příjem energie?

Čti více
Jak kupovat vitamíny v lékárně?

Jak kupovat vitamíny v lékárně?

Chtěla bych se s vámi podělit o zkušenost s výběrem vitamínů, ať zbytečně neplýtváte penězi.

Zcela zásadní je to, zda tělo umí vitamín vstřebat. Trh s doplňky stravyje obrovský a roste. Lidé se snaží investovat do svého zdraví více peněz. Výrobci bohužel těží z toho, že převážná většina lidí tomu nerozumí.

Zkusíme příklad běžného vitamínu C. Chemicky vyrobený vitamín C - kyselina ascorbová tělo prakticky nevstřebá, udává se, že jeho vstřebatelnost je cca 8 % . Což je prakticky nic.

Ptejte se tedy v lékárně na přípravek s dobrou vstřebatelností. To neznamená, že bude přípravek nutně dražší. Ze syntetických vitamínů C je vhodnější forma lypozomální.

Lepší volbou jsou ale rostlinné zdroje. Výborný je například prášek z rostliny Camu Camu. V rostlinném světě je Camu Camu největším zdrojem přírodního vitamínu C, v množství nesrovnatelném s jinými rostlinami. Plody obsahují také vápník, draslík, železo, riboflavin (vit. B 2), niacin (vit. B 3), fosfor, bílkoviny, aminokyseliny a flavonoidy, značně usnadňující absorbci vitamínu C organismem.

Čti více
Všichni to potřebují, ale málo kdo to řeší.

Všichni to potřebují, ale málo kdo to řeší.

Zkuste si vzpomenout na někoho ve vašem okolí, kdo trpí nějakou nemocí. Pokud již roky užívá léky, uzdravuje se, nebo se spíše jeho stav stabilizuje a on dál trpí? Je to přesně tak, dál trpí. Pokud si nezlomíte nohu, kdy je na místě zajít k lékaři, prakticky cokoliv co se stane uvnitř těla je systémová věc a není to jen o lécích. Ty nevyléčí, jen řeší zvládnutí příznaků. Tělo se k nemoci chytstá roky. Navíc máme genetickou predispozici k určitým nemocem a je třeba na to dávat o to více pozor.

Čti více
Je to vždy něco za něco

Je to vždy něco za něco

Stačí se rozhlédnou v obchodě po naplněných nákupních košících a je zcela jasné, jak to máme se zdravím.

70% potravin není ve větším množství prospěšných.

Výrobci potravin vyrábí stále více potravin, které našemu tělu škodí.

Čti více
Maminky, proberte se!

Maminky, proberte se!

Děti se stávající celoživotními klienty. Nenechejte je v tom. Začněte přemýšlet!!

Když se mamince narodí miminko, velmi pečlivě se stará o to, co miminko jí. Snaží se je krmit tak, jak nejlépe umí.

Jakmile dítě povyroste, řekněme, že po 3. roce života se najednou vše postupně začne měnit. Maminka začne dítě krmit i tím, co mu doslova škodí.

Je to jen neinformovanost maminek a lidí všeobecně, nebo v tom je i něco víc?

Ano, částečně za to můžou reklamy a plné obchody nevhodných potravin, které vysoce převyšují potraviny pro nás prospěšné.

Ale přeci průměrně inteligentního člověka by mělo napadnout, že když kupuje brambůrky, čokoládu, pečete nezdravé buchty, kupuje bílé pečivo, zpracované potraviny a zapije se to slazeným mnohdy barevným nápojem, asi to nebude zcela zdravé.

Tak proč to děláme?

Čti více
Podnikáte a jste z toho již unavení?  Vím, jak Vám je.

Podnikáte a jste z toho již unavení? Vím, jak Vám je.

Zaměstnanci a i v zásadě OSVČ si vůbec neuvědomují jakou mají v životě svobodu.

Ti, co se rozhodli si uskutečnit svůj sen a založit si společnost a zaměstnávat lidi, vstoupili do začarovaného kruhu.

Práce s lidmi je velmi náročná disciplína. Zaměstnanci, kteří nikdy nepodnikali zdaleka netuší, jak každá koruna investovaná do jejich mzdy je těžce vykoupená.

Převážná většina podnikatelů velmi tvrdě platí za to, že mají to co chtěli. Svoji firmu.

Nedá se lehce říci, mě už to nebaví, už jsem z toho unavený a tak už podnikat nebudu.

Podnikatel nese odpovědnost i za zaměstnance a tak snáší dennodenní stres a odpovědnost.

Čti více
Jak náš život ovlivňuje káva

Jak náš život ovlivňuje káva

Kávu pijeme mnozí denně. Asi každý tuší, že káva má obrovský vliv na soustředění a na spánek. V naše mozku se nám přirozeně hromadí látka Adenosin, která má vliv na puzení ke spánku. Kofein v těle odbourávají játra za přítomnosti speciálníhp enzymu. Každý máme tohoto enzymu jiné množství, proto někteří z nás odbourávají kofein rychleji a někteří pomaleji.

Problém je v tom, že kofein blokuje produkci Adenosinu. Jak mile tedy po ranní kávě klesne množství fofeinu v našem těle (po obědě), vrůstá tím přirozeně hladina Adenosinu a chce se nám spát, cítíme únavu. Řešíme to logicky další kávou. Kofein se odbourává někdy i 10 hodin. Takže pokud si dáte kávu později odpoledne, má to velmý vliv na usínání a na kvalitu spánku.

Čti více
Vyhodit nádobí z TEFLONU? Co plastové krabičky?

Vyhodit nádobí z TEFLONU? Co plastové krabičky?

V krvi obyvatel USA byl z 96% nalezen PFOA, který je klíčovou složkou teflonu, terý najdeme zejména doma v kuchyni v pánvích, jednorázových kelímcích na kávu, podlahových krytinách, automobilových dílech..

Vědci přišli na to, že PFOA mění funkci našich imunitních buněk. Když si připravujeme jídlo v jedovaté pánvi, není to dobré. Je lepší se vyhnout každému zbytečnému zlu.

Čti více
Nebezpečné fluoridy, proč si je kupovat v pastách na zuby?

Nebezpečné fluoridy, proč si je kupovat v pastách na zuby?

Před časem byla zavedena fluorace vody, jako preventivní opatření proti kazivosti zubů. Používal se k tomu přírodní fluorid vápenatý.

Pokud je v naší vodě fluorid nyní, jedná se o fluorid sodný, který je doslova toxickým odpadem. Většina vodních zdrojů (i pekárenské výrobky) obsahuje bromidy, které v našem těle soutěží společně s fluoridy a chlorem právě s jódem, který je pro naše tělo velmi důležitýa a často jej vytěsní.

Čti více

Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová