Blog výživového specialisty

Jak náš život ovlivňuje káva

Jak náš život ovlivňuje káva

Kávu pijeme mnozí denně. Asi každý tuší, že káva má obrovský vliv na soustředění a na spánek. V naše mozku se nám přirozeně hromadí látka Adenosin, která má vliv na puzení ke spánku. Kofein v těle odbourávají játra za přítomnosti speciálníhp enzymu. Každý máme tohoto enzymu jiné množství, proto někteří z nás odbourávají kofein rychleji a někteří pomaleji.

Problém je v tom, že kofein blokuje produkci Adenosinu. Jak mile tedy po ranní kávě klesne množství fofeinu v našem těle (po obědě), vrůstá tím přirozeně hladina Adenosinu a chce se nám spát, cítíme únavu. Řešíme to logicky další kávou. Kofein se odbourává někdy i 10 hodin. Takže pokud si dáte kávu později odpoledne, má to velmý vliv na usínání a na kvalitu spánku.

Velmi zvažte, zda dětem dovolíte pít energetické nápoje. Cestou do práce když vidím děti ve věku cca 3 tí třídy, které hrdě popíjejí půl litrový energetický nápoj je mi z toho smutno. Toto se dětem vůbec nemá prodávat.

Byl vyhovoven test v NASA, kdy vědci vystavili pavouky různým drogám, viz obrázek.

Zdroj: Proč spíme, Matthew Walker

Pavouk, který byl vystaven kofeinu vůbec nebyl schopen uplést síť, který by měla nějaké logické rozvržení.

Proto tedy závěrem. Myslete ma to, jak často a kdy pijete poslední kávu. Zkuste ji nahradit třeba i v jedné kávě (ubrat množství kávy) přidáním Kara, či jiné kávoviny, která má lahodnou chuť.


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová