Blog výživového specialisty

Jsme milující rodiče zároveň však dětem ubližujeme!

Jsme milující rodiče zároveň však dětem ubližujeme!

Máme sice své děti rádi nade vše...ale proč jsme slaboši?  Za dob, kdy jsme byli my malé děti, vše bylo jinak.

Před pár dny proběhly velikonoce.. Whau..co na to říct.. co děti dostávali..? Mléčné čokolády všech tvarů, lízátka, vajíčka téměř jen čokoládová, bonbóny. Pár obarvených vajíček od slepiček, kterých si ani nevšimli. V obchodě jsem se dívala po hořké čokoládě ve tvaru vajíčka, když už něco takového koupit a ani jsem ji tam nenašla. Musela jsem jít do speciálního obchodu.

Po mrskutu si syn přinesl domů spoustu sladkostí. My s manželem to nejíme a kdyby to všechno syn snědl, byť by to jedl asi měsíc, jak by asi vypadal?

Nenápadně jsem mu vymrskané sladkosti povyhazovala. Takto napsané to vypadá hrozně, lidé nemají co jíst..ale co s tím jinak dělat? Já bych to žádnému dítěti nedala, není to kvalitní čokoláda, bonbóny plné éček.

Vajíčka s překvapením uvnitř, donesl jich asi 5, všechny jsme postupně rozlomili a vytáhli hračky. Z nich měl radost. Čokolády jsem nenápadně vyhodila. Plýtvání, nebo záchrana zdraví? Byla jsem vedena k tomu, neplýtvat jídlem a nevyhazovat zbytečně potraviny. Dodržovala jsem to velmi dlouho. Řeknu vám, že to nyní absolutně neplatí. Nejhorší jsou návštěvy. Často jezdíme po babičkách, rodině a kamarádkách. Všude něco čoko a bonbónového dostane a vždy říkají, to nevadí, jednou za čas. Ale poslední dobou jsem si všimla, že jednou za čas slyším poměrně často. Vždy je prosím, ať to synovi nedávají, ať mu raději koupí nějakou malinkou hračku za pár korun, aby měl radost. Ale vždy dostane sladkosti. Já tam vypadám jako zlá matka, která mu nechce dopřát dobrot, ale co mám dělat? Vím, že to pro něj není dobré. Já mu ráda dopřeji kousek něčeho dobrého, ale tato kvanta? Kouká na mě a nechápe.."maminko já jsem to dostal, neber mi to"

A to vůbec nemluvím o nutele, tu bych zakázala vyrábět, kdyby to šlo. Převažuje cukr, palmový tuk.

Děti velmi rychle poznají co je dobré. Když já jsem byla malá, měla jsem velmi omezený příjem čokolád a jiných sladkostí a vůbec to nevadilo. My rodiče dnešní doby jsme hrozní. Téměř všichni, jen pár rodičů to zvládne ukočírovat a nekupuje přeslazené mléčné výrobky, nutelu, brambůrky byť pro pro děti (pombar), brumíka, oplatky, křupky, ochucené nápoje, uzeniny...Kupujeme bílé rohlíky a chleba. Sami to většinou ani nejíme, ale dětem to dáváme. Bohužel téměř v žádném klasickém obchodě ani penárně nenajdeme nebalené pečivo, které je nutričně v pořádku. Výrobci nás matou barvami a posypem pečiva, tváří se jako zdravé, ale je jen obarvené. Když dítěti dáme rohlík, tak alespoň něčím namazat, nebo k tomu kousek sýru či šunky, zeleninu. Tím se rychlost vstřebání potraviny sníží, sníží se i glykemický index, což je velmi přínosné.

Dopřáváme dětem všeho hodně, hraček, jídla ve snaze, že pro ně děláme maximum. Já sama si to vyčítám. Oni nás prosí a prosí až to dostanou. A takové to za odměnu.. dáme kousek, na tom není nic špatného, ale záleží co a kolik toho dostanou. Rodičem se nerodíme, ale musíme se to sami naučit. Tolik si vyčítám, že jsem to nepochopila dříve, že na děti musíme být důslednější a neuhýbat, to děláme jen z naší pohodlnosti. To už moc dobře vím a spousta věcí co myslím dobře je pro syna špatně. Je to tak jednoduché koupit v obchodě co má rád a udělat mu radost. Po chvilce jej hračka stejně omrzí a nemá to kýžený efekt. Nejlepší hračkou pro dítě jsme my rodiče, hrají si s námi nejraději.

Výživě dětí se budu věnovat ve speciálním článku. Budu v něm vysvětlovat, jak by děti měly jíst, jaký by měl být poměr v živin dle stáří dítěte, kolik tuků, bílkovin a sacharidů. Určitě vám to pomůže, protože se příjem živin liší od dospělého jedince. Poukáži na důležité vitamíny a minerály, jak pracovat se zeleninou. Jak zavádět nové potraviny a mnoho dalších rad a tipů☺


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová