Blog výživového specialisty

Jste unavení? Starejme se o naše střeva, aneb boj s kandidózou

Jste unavení? Starejme se o naše střeva, aneb boj s kandidózou

Jak poznáte, že příčinou vašich potíží mohou být právě přemnožené kvasinky? Bohužel medicína vám velmi často potíže neodhalí, protože se kandidóza nediagnostikuje běžně. Poradím vám, jaký domácí orientační test použít a jak s kandidózou bojovat.

Nejdříve tedy osvětlení pojmu, co je to kandidóza.

Časté užívání antibiotik, vedlejší účinky léků, stresové hormony, špatná strava mají za následek přemnožení kvasinky Candida albicans. Imunita je úzce spojena s našimi střevy, užíváním antibiotik, léků a špatnou životosprávou dochází k hubení našich, tělu prospěšných mikroorganismů a množí se zde něco, co našemu tělu sice je vlastní, ale nesmí toho být moc.. mám nyní na mysli právě kandidu. V těle nám udělá neuvěřitelnou paseku.

Pokud vás trápí některé potíže, nebo užíváte léky, které nyní uvedu, je velmi pravděpodobné, že je může způsobovat kandida.

  • užíváte antibiotika?
  • užíváte hormonální antikoncepci?
  • máte chutě na sladké?
  • míváte pocit plynatosti?
  • trpíte na vaginální infekce?
  • svědí, nebo pálí vás oči? Máte ucpaný noc, chronickou rýmu? Hučí vám v uších?
  • jste unavení? Zadýcháváte se?
  • máte bíle potažený jazyk, zapáchá vám dech?
  • padají vám vlasy?
  • bolí vás klouby?
  • exémy na kůži, některé formy akné?
  • trpíte na alergie?

Je toho hodně, kandida může zůstat v některé části těla, např. může způsobovat jen vaginální problémy u žen, ale může se rozšířit i dále, trávící trakt..

Domácí test:

Ráno, ihned po probuzení nasbírejte v ústech sliny a plivněte je do sklenice s čistou vodou. Posečkejte cca 10 min a pokud sliny budou plavat hezky nahoře, kandidozou patrně netrpíte. Ovšem pokud sliny budou padat ke dnu sklenice v provázcích, nebo voda bude zakalená, je pravděpodobné, že jde o kandidózu.

Velmi záleží na tom, jak moc jste kandidózou napadeni. Hubení kandidózy není snadné a vyžaduje si velmi opatrný postup. Svým klientům s léčbou pomáhám. Candida albicans potřebuje ke svému životu potravu, tou je cukr. Takže, než sáhneme po přípravcích na její hubení, musíme ji vyhladovět, jinak to bude pořád dokola a nezbavíme se jí.

Můžete se zkusit obrátit na vašeho lékaře, či imunologa, aby vám vzal stěr na kandidu, ale není to až tak jednoduché a prokazatelné.. ale zkusit to můžete. Ten plivací domácí test je celkem prokazatelný.

Zahájíme nyní proces vymírání kvasinek. Ten se vám moc líbit nebude, protože je nezbytně nutné vyloučit ze stravy spoustu věcí, které máte rádi a jíte je denně.

  • cukry včetně medu (povolená stevia, xylitol, ale i tak velmi omezeně)
  • bílou mouku a vše z ní (jíst jáhly, pohanku, celozrnné mouky)
  • bílá rýže, soja, droždí (povolená je celozrnná rýže)
  • mléko a mléčné výrobky (vyjímka je neochucený kefir, ale jen zřídka)
  • uzeniny, červené maso
  • sladké ovoce a i tak ovoce jíst málo, fruktoza množení kvasinek podporuje!

Jak začnete kandidu takto vyhladovávat, pozor na jednu věc. Tím, jak bude umírat, bude vaše tělo zatíženo jejich metabolity – toxiny. Půjdou játry ven z těla, proto doporučuji klidovější režim, omezit náročný sport a posílit játra ostropestřcem a opravdu hodně pít čistou vodu, ať se vyplaví ven z těla. Uvidíte, jak vám bude, záleží, jak moc jste zanešení.

V České republice máme zase jedno legislativní omezení. Nelze tu jen tak sehnat velmi účinný lék – Nystatin. Někteří lékaři jsou schopni jej předepsat, ale musím se jich v jedné věci zastat. Pokud se neprokáže ve stěru přemnožení této kvasinky, nebudou to chtít řešit, což chápu. Tato nemoc se u nás téměř neřeší, takže si musíte pomoci sami.

V oblasti gynekologie jsou ale kvasinkové infekce velmi běžné a lékaři je úspěšně léčí. Chce to ale systémový a komplexní přístup. Pokud žena trpí kvasinkovými mykózami často, čím to asi bude? Lokální gynekologická léčba zabere, ale zase se to vrátí. Nevím proč lékaři nezmíní úpravu životosprávy a návod jak se kandidy zbavit v celém těle. Toto přeci nedává smysl, zase se neřeší problém. Samozřejmě se může žena nakazit třeba v bazénu, to ale může jít o zcela jiný druh plísně. Pokud ale do bazénu nechodí a trpí na tyto infekce často, je třeba to systémově řešit a posílit tělo, aby s kandidou umělo bojovat.

Protože co si budeme povídat, antibiotika užíváme, hormonální antikoncepci mnohé ženy také, jíme hrozně, cpeme se cukrem, mléčnými výrobky a stresujeme se, tak proč by se v našich střevech kandidě nelíbilo? Má co jíst a je v přebytku, takže se jí daří více než dobře.

Pokračujeme v její likvidaci.

Když zvládneme protikvasinkovou dietu a cítíme, že je nám lépe, můžeme začít s užíváním preparátů.

Koupíme si extrakt z grepových jader – musí být ale 60 ti %, za slabší jen vyhodíte peníze. Zkusíme kapku do vody, vypijeme a uvidíme, co to udělá. Pokud nepřijde únava a případně nevolnost, bolest hlavy, špatný spánek, zvýšená agresivita, únava.. tak je to dobré a můžeme přidat i na 3 kapky 2-3 x denně.

Další vhodný preparát, který můžeme zkusit je kyselina kaprylová, pokud ale užíváme extrakt z grepových jader, nemusíme ji přidávat.

Co je ale třeba je kvalitní vitamin C, kupovat jej ve formě askorbátu nebo esteru C, cca 500 mg ráno a večer.

Vhodné je i oregano, uvařte si z něj čaj, chutná dobře, dále pak nápoj z grepu – oloupaný omytý grep – ½ - 1, dle jeho velikosti nakrájíme i se slupkou, přidáme litr vody a vaříme 15 min. Pomalinku během dne popíjíme. Nevypít to naráz..

Velmi funkční je i česnek, nebo česnekový olej v kapslích, pro ty, co jako já jej nemusí☺

Co dále velmi doporučuji, ať již řešíte kandidózu, nebo ne, je pravidelná kůra probiotik. Ideálně 4x za rok si koupit kvalitní probiotika. Složení výrobků je již téměř stejně kvalitní, ale důležitá je ta kapsle. Musí vydržet s obsahem probiotik až do tlustého střeva. Já kupuji Probiolact, který dle mého názoru je velmi kvalitní, znám vědce, který jej vyvinul. K probiotikům se přidávají i prebiotika – to je potrava pro naši mikroflóru.

No a ty antibiotika.. co na to říct. Bohužel lékaři nemají mnohdy ve svých ordinacích možnost stanovit CRP, sami vám mnohdy neudělají kultivaci z krku, když vás v něm bolí a hned napíšou antibiotika. O tom se všude píše. Moje paní doktorka se již smířila s tím, že mi vždy vezme stěr z krku, když mě v něm bolí a co byste řekli? Většinou je výsledek negativní. Viry jsou velmi vynalézavé, množí se a mutují. Máme tu stále nové a dokonalejší viry, které můžou v průduškách zůstat i několik měsíců. Kašleme a kašleme.. a bakterie to samé. Poslední dobou se drží jako klíště v našem těle i černý kašel, který nezpůsobuje již ty hrozné potíže, ale pokašláváme několik měsíců a máme jej chronicky, nemluvě o chlamydiích pneumoniae, o nich jindy, to je na delší povídání a nebude se vám to líbit. Jsme prolezlí mnoha chronickými bakteriemi, kterých se již jen tak nezbavíme. Proto alespoň tomu tělu ulevte a myslete u toho, co jíte a hýbejte se. Jinak nám lépe nebude, antibiotika to nevytrhnou.

Posilujme střeva. Sporná věc je ta, že mnoho poradců doporučuje výplach střev – hydroklonem. Nejsem proti domácím klystýrům, ale tohle, jak tomu říkám průmyslové zasažení do organizmu rozhodně nikomu nedoporučuji. Po několika debatách s imunology to je sporné. Radikálně to zasáhne do osídlení našich střev. Lepší je si je vyčistit například zelenino-ovocným dvojdnem, kdy si tělo můžeme vyčistit zeleninou a troškou ovoce a na střeva jako kartáč krásně fungují zelené fazolky, jemně povařené. Nesmíte je uvařit do bezvědomí. Příjem vlákniny krásně formuje stolici a ve velmi přínosný pro zdravá střeva. U toho hodně pít čistou vodu. Vše se rychle upraví.

Držím pěsti, v boji s kandidózou to bude třeba, je to hodně o silné vůli, ale vyplatí se to.


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová