Blog výživového specialisty

Můj názor na ketodietu a nač si dát pozor?

Můj názor na ketodietu a nač si dát pozor?

Ketodieta, trhák poslední doby v oblasti hubnutí.

Ráda bych, aby jste dostali i druhý pohled na ketodietu, než to co vidíte v reklamách a na stránkách prodejců ketodiety.

Pro koho je určena? Jakou si vybírá daň?

Principem ketodiety je konzumace vysoce koncentrované bílkoviny, která je upravená jako hotové jídlo, nebo se smíchá s vodou. Příjem sacharidů je na minimální hranici, tělo se dostává do ketózy, kdy začne spalovat tuky. Není to zcela levná záležitost, na měsíc stojí cca 5000 Kč. Ale peníze u mnoha lidí nehrají roli, když jde o hubnutí.

V čem je tedy problém?

Tělo by mělo ideálně přijmout cca 1g bílkovin / 1 kg tělesné hmotnosti. Hlavním příjmem, cca 40-60% z živin co sníte by měly být sacharidy, bílkoviny jen 30%. Zde to jsou tedy jen bílkoviny. Bílkoviny velmi zatěžují ledviny a při této dietě ledviny zatížíte několikanásobně.

U koho bych ji akceptovala jako variantu rychle zhubnout?

Pouze a jenom u obézních lidí, kteří potřebují zhubnout ze zdravotních důvodu a to ještě s velkou opatrností a následnou péči kvalitního výživového specialisty. Po skončení diety je třeba změnit myšlení pacienta a na stavit je na nový životní styl, jinak bude mít kila ihned zpět a to za takový nápor na organismus nestojí!! Vše je to o trvalé změně, krátkodobé diety nefungují a nikdy nebudou, jen vám rozhodí metabolismus. Když už do toho chcete jít, zajděte si k lékaři na laboratorní rozbor krve, ať víte, zda to vaše ledviny zvládnou a najděte si kvalitního výživového poradce, kam budete docházet, jak dietu ukončíte.

Tuto dietu můžete držet jen krátkodobě, déle to vaše tělo nevydrží.

Ihned jak s dietou začnete vám to zcela rozhodí metabolismus. Tím, že nebudete přijímat sacharidy budete více unavení, sice nebudete trpět pocitem hladu, ale tělo bude velmi unavené z rozkládání bílkovin a nedostatku sacharidů. Bude trpět také žaludek a srdce. Vysoký příjem bílkovin má také vliv na zvýšené vylučování vápníku z těla, budou tedy trpět kosti. Budete velmi zakyselení, protože přebytek dusíku způsobí výraznou pozitivní dusíkovou bilanci, která zatíží játra a ledviny.

Vysoce bílkovinová dieta je tedy vysoce zátěžová a je velmi nevhodná pro vaše tělo. Z dlouhodobého hlediska opět nic neřeší. Tak nebo tak jeden den skončí a budete muset zase začíst normálně jíst.

Otázka je, co budete jíst? A jsme zase u toho. Dieta vám pouze rozhodí metabolismus, ledviny a játra. Shodíte nějaké kilo a pokud se vrátíte k předchozím stravovacím návykům, vše je zpět. Výsledkem ketodiety jsou vyhozené peníze, zatížený organismus a konzumace dost jednotvárné práškové stravy.

Stojí vám to za to? Zatím neznám nikoho, komu by dieta pozitivně změnila život, je to opravdu jen krátkodobá změna, pokud nejste pod řízeným dohledem výživového specialisty. Pokud vám ta shozená kila za obětování zdraví za to stojí, nemáte své tělo bohužel rádi a to je škoda. Nejste zatím tedy ani připraveni k zásadní změně životního stylu. Tu budete teprve akceptovat, až když přijdou nemoci a to je zbytečně pozdě. Dá se ke svému životu přistupovat zodpovědně již nyní a nečekat, až vám tělo onemocní, protože pokud nepravidelně a nekvalitně jíte a jste bez pohybu, je to jen otázka času.

Zatím jsme my Češi na vlně hazardu se zdravím a nevážíme si svého zdraví, které je to nejcennější co máme. K lékaři můžeme kdykoliv, platíme si přeci zdravotní pojištění. Pojišťovna to vše zaplatí. Pan doktor napíše pilulku, která nás sice neuzdraví, ale alespoň nemusíme nic dělat a jíst dále co chceme a hlavně se moc nehýbat. Nebude nám sice moc dobře, ale v zásadě to, že nemusíme řešit co jíme a hýbat se je pohodlnější, než to měnit a zvykneme si na to. Ve vyspělých zemí to již více pochopili, zamýšlí se nad potravinami, které konzumují.

Prosím, zamyslete se nad tím. Byla bych ráda, kdyby to obézním lidem došlo včas a mohli vše ještě jednoduše ovlivnit. K cukrovce II. typu je jen jedna cest. Ta zní, že se k ní projíte. Cukrovkou II. typu trpí téměř milion lidí v ČR. Je to zcela zbytečná a nepříjemná nemoc. Lékem je dodržování přísného stravovacího režimu a myslet u toho co a jak jíme. Takže zase jsme u toho, nenechat to dojít tak daleko.


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová