Blog výživového specialisty

Víte, jak vaše dítě potřebuje jíst a co ve výživě hlídat, aby nebylo často nemocné?

Víte, jak vaše dítě potřebuje jíst a co ve výživě hlídat, aby nebylo často nemocné?

Děti mají jiné výživové potřeby než my dospělí. Je dobré vědět, které vitamíny a minerály děti potřebují, aby nebyly často nemocné. Dětem předáváme naše stravovací návyky a jejich život tak velmi ovlivňujeme.

V tomto článku se zaměřuji na fakta o výživě dětí. Budu doufat, že vám pomůžou v orientaci, co děti potřebují a co jim může chybět.

Začínám krátce výživou miminek. Nejpřínosnější pro dítě je mateřské mléko. Dítěti poskytne potřebnou energii, živiny (sacharidy, bílkoviny, tuky, minerály, enzymy) vodu a imunitní látky. Minimální doba kojení se doporučuje 4-6 měsíců. Čím déle, tím lépe. Kravské mléko, které primárně slouží pro krmení telátek, má za cíl několikrát navýšit váhu telete, zatímco u člověka je prioritou vývoj mozku. Mateřské mléko je unikátní zejména tím, že velmi ovlivní imunitu miminka. To již žádným jiným kojeneckým mlékem plnohodnotně nenahradíme. Kojící maminky by se měly stravovat co nejlépe. Do mateřksého mléka přejde spousta látek, které miminku škodí. Již v těhotenství nebo ideálně při plánování těhotenství bych doporučila, aby se pokusily jíst co nejzdravěji a vyváženě. Je žádoucí si zjistit, které potraviny při kojení miminku škodí. Miminko tak bude spokojenější, zdravější a to je pro rodiče nějvětší štěstí.

Pozor na jednu věc. Děti mají tendenci přebírat preference svých rodičů. Stravovací návyky rodičů dítě velmi ovlivňují. Pozor také na to, když dítěti budete důrazně říkat, jez to, je to moc zdravé. Může si utvořit dojem, že to co je zdravé, není dobré.
Dítě vyrůstá v rodině, která tím, jak se stravuje, dítě velmi ovlivní. Pokud není vaše strava optimální, je velká pravděpodobnost, že vaše dítě bude mít stejné stravovací návyky, které si ponese z výchovy, než se samo pokusí o změnu.

Kontakt s novým jídlem se také liší u dospělého a dítěte. Zatím co dospělému stačí cca 5-7 x kontakt s novou potravinou a oblíbí si ji, děti potřebují těchto kontaktů cca 11.

Dítě by mělo jíst 3-6 x denně. Děti potřebují kvalitní zdroj bílkovin (kvalitní drůbeží maso). Zdrojem sacharidů by měly být zejména cereálie, obiloviny, ovoce a zelenina. Určitě zkuste vaše miminko naučit pít čistou filtrovanou vodu. Jak si zvykne na šťávičky a hodně slazené čaje, už o vodu zájem mít nebude.

Do 1 roku věku dítěte dětský pokrm nesolíme a do 3 let solení velmi omezujeme.

A informace ohledně energetického příjmu. Ten závisí na věku, pohybové aktivitě atd. Potřeba energie na kg váhy dítěte klesá s věkem!! Kojenci využijí cca 400 kJ/kg váhy, šestileté děti cca 330 kJ/kg, desetileté cca 270 kJ a patnáctileté cca 200 kJ. Pozor tedy na super kalorické potraviny u větších dětí, které mají méně pohybu. Tělo je nevyužije a dítě bude tloustnout.

Doporučené zastoupení živin pro děti od 3-15 let: sacharidy cca 50 - 55 %, bílkoviny 15 % a tuky cca 25 – 35 %. U dospělých jsou sacharidy v menším zastoupení, méně tuků (do 30 %) a naopak bílkoviny tvoří cca 30 % příjmu.

Velmi dbáme na správný přísun vápníku. Pozor! Není zcela vhodné využívat zdroj vápníku jen z mléčných výrobků ( o mléce jsem již psala v předchozím článku), ale zapojíme i rostlinné zdroje, jakožto zkvalitní zdroj vápníku. Mák je mezi dětmi naštěstí velmi oblíbený. Dalšími kvalitními zdroji je sezamové semínko (obsah vápníku je oproti máku již jen polovina), mandle, květák, lískové ořechy. Vstřebávání vápníku pomůže vitamín D, C, hořčík, fosfor.

Velmi často dětem chybí železo a vitamín D. Pokud vaše dítě trpí častými virózami, má často rýmu a je unavené, poproste vašeho pediatra, aby zkontroloval, zda mu nechybí vitamin D3 a železo. Vitamin D3 v zimě je vždy problém a chybí celé populaci.


Náš syn měl železa také málo, jen co jsme je začali doplňovat, několika měsíční zelené rýmy zmizely.
Důležitý je také příjem hořčíku, vitamínů B komplexu a vitamínů C a A. Vitamín A obsahuje například v mrkev, kterou náš syn jí naštěstí téměř denně.
Nejvhodnější je konzumovat mrkev tepelně upravenou, za syrova nejsou karoteny až tak tělu dostupné. Zkuste mrkev přidávat v rámci vaření v jednom pekáčku k masu, bramborám a další zelenině, vše dusit v troubě dohromady. Také je vhodné mrkev lehce podusit nebo orestovat a přidat do přílohy k těstovinám, rýži společně například s čerstvým, nebo mraženým hráškem.
Zeleninu bohatou na vodu je vhodnější upravovat minimálně, ideálně ji jíst syrovou. Naopak zeleninu bohatší na škroby (mrkev, dýně, lilek, brambory) tepelně upravujeme.


Stále slyšíte kolem sebe doporučení jíst pestře, hodně ovoce a zeleniny. Má to něco do sebe jíst klidně úplně všechno, ale od každého trošku a vše mít pokud možno vyvážené z pohledu živin. Vyvarovat se smažení potravin, pokud možno nejíst tučná masa, sladké moučníky, ubrat lepku, nedávat dětem párky a nekvalitní uzeniny plné éček. Párkrát za týden přidejte do jídelníčku kvalitní rybu. Pro dětský mozeček jsou nenasycené mastné kyseliny nezbytné, děti se bez nich hůře soustředí a méně si pamatují.

Také je velmi vhodné, aby děti konzumovaly zeleninu tak, aby byla cca polovina z ní uvařená, ne všechna syrová. Je pro ně těžko stravitelná.

Synovi doplňuji do výživy cca 2-3 kůry probiotik za rok. V případě, že by užil antibiotika, tak zároveň nasazuji probiotika a ještě po jejich dobrání je měl užívat minimálně 14 dní. Dále pak doplňuji dle potřeby železo a vitamín D3. V zimním období kvalitní multivitamin pro děti, který je vyroben z ovoce a zeleniny na posílení imunity. Při zvýšené nemocnosti ve školce přidám glukan, při zelené rýmě inhaluje koloidní stříbro. V žádném případě mu nedávám citrusy, ale nabízím denně jablíčko.
Není dobré, aby si děti zvykaly na příjem vitamínů v tabletkách, ale pokud máte pocit, nebo pediatr diagnostikuje například málo železa, tak je potřeba je doplnit, pokud to nestačí stravou.


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová