Blog výživového specialisty

Doporučuji zkusit klíčení semínek, je to zdravá bomba!

Doporučuji zkusit klíčení semínek, je to zdravá bomba!

Ve stravě máme minimum živých potravin, vše je kromě syrového ovoce a zeleniny tepelně uvařené do bezvědomí. Enzymy, které potřebujeme pro trávení a celkově pro naše zdraví tepelnou úpravou nad 42 stupňů zničíme.

Nemusíme zrovna začít řešit přímo Raw (živou) stravu, ale můžeme si zpestřit naše zdraví o blahodárné enzymy.

Malé semínko, ze kterého vyroste obrovský strom. V tom malém semínku je mnoho živin, minerálů pro budoucí rostlinu. Když semínka naklíčíme, klíčky jsou neuvěřitelně dobrým zdrojem prospěšných látek. Ke klíčení semínek nic nepotřebujete, stačí vám třeba jen zavařovací sklenice s propíchnutým víčkem. Pro ty co mají rádi vychytávky a nebo berou již klíčení vážně, jsou na trhu za cca 300 Kč k dostání patrové klíčící misky.

Klíčíme řeřichu, vojtěšku, čočku, mungo fazole, hořčici, neloupaná pohanka, .. Dají se i koupit přímo klíčící směsi.

Semínka propláchneme, některá necháme namočená i 8-12 hodin (dle druhu), ale ta základní jako je alf alfa, řeřicha, mungo nemusíme namáčet. Dáme je do sklenice, necháme při pokojové teplotě na tmavém místě, nebo ji něčím přikryjeme a necháme klíčit. Minimálně 1, ale lepší je 2-3 x denně propláchneme. Na konci klíčení je dáme na světlo, aby klíčky hezky zezelenaly. Na klíčící misce to jde lépe, jsou hezky rozprostřená a dobře se proplachují. Za 2-4 dny jsou připravena ke konzumaci.

Klíčení zastavíme tak, že dáme naklíčená semínka do lednice. Klíčky používáme do salátů, nebo jen tak k připravenému jídlu, do pomazánek.. dle fantazie.

Jsou velmi zdravé a výborně chutnají☺


Nevíte si rady se svým zdravím?

Individuálním přístupem vás nasměruji ke zdravějšímu životnímu stylu. Zlepší se vaše zdraví.
Objednejte se na vstupní konzultaci. Udělám maximum proto, abych vám pomohla.

Objednat konzultaci

(c) 2024 Ing. Soňa Vybíralová